Berget av obetalda sms-lån växer

Under förra året fick Kronofogden in nästan 36 000 ansökningar om betalningsförelägganden på sms-lån. Andelen ungdomar med obetalda sms-lån minskar, men de är fortfarande överrepresenterade i Kronofogdens statistik. Den största ökningen av antalet ärenden hos Kronofogden, jämfört med 2007, gäller dem som är 36 år eller äldre. En annan trend som Kronofogden noterar är att kvinnornas andel ökar.

Första halvåret i fjol kom det in 17 299 ärenden och under hösten 18 476. Totalt under året alltså 35 775 ansökningar på grund av obetalda sms-lån.

Det har skett en åldersmässig förskjutning från de yngsta till de äldre. Under helåret 2006 stod de unga, mellan 18 och 25 år, för 40 procent av de obetalda lånen. Året därpå stod de för 36 procent och 2008 för 27 procent.

En annan notering är att andelen kvinnor som har obetalda sms-lån ökar. Nu står kvinnorna för nästan lika många av de obetalda sms-lånen som männen och i åldersgruppen från 46 år och uppåt är kvinnornas andel större än männens.

Stockholmare, göteborgare och skåningar har flest obetalda sms-lån. Men procentuellt sett har ökningen varit störst i Jämtland, Värmland, Västernorrland och Blekinge län.

Kronofogden och Konsumentverket har gemensamt lagt en rad förslag för att minska riskerna för ekonomiska problem i samband med bland annat sms-lånen. Myndigheterna vill att lånen ska föregås av en ordentlig kreditprövning. De vill också se en fördröjning mellan ansökan och utbetalning av lånen och att Finansinspektionen får möjlighet att ha tillsyn över sms-låneverksamheten.

(TT)

Antal fall där obetalda sms-lån gått till Kronofodgen, samt ökningen i Norrbotten:

  • Procentuell ökning: 88
  • Antal 2007: 447
  • Antal 2008: 839

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista