Kiruna

Mobbning ska utredas efter brand

Skolchefen i Kiruna ska nu utreda vad skolan gjorde åt att en av de flickor som orsakade branden på Lomboloskolan mobbades i sin klass. Detta efter att den 14-åriga flickans mamma gått ut i media och berättat om hur flickan haft det. Enligt mamman vägrade flickan att gå till skolan just för att hon mobbades.

Skolchefen Peter Nordmark kommer att träffa rektor och om det behövs även berörda lärare för att informera sig om vad som är gjort i det här ärendet.

Har du nu eller tidigare haft några samtal apropå att den här flickan var utsatt för mobbning och hade det svårt i skolan?

– Mobbning har jag inte hört talas om. Däremot har jag någon gång fått information av rektorn om att man har jobbat med den här flickan utifrån vissa svårigheter, om man säger så, säger Peter Nordmark.

Enligt mamman mobbades den 14-åriga flickan på sin förra skola. Därför fick hon byta till Lomboloskolan. Men problemen fortsatte och flickan vägrade därför att gå till skolan. Hon fick enskild undervisning två eftermiddagar i veckan. Resten av skolarbetet skötte hon hemifrån.

Tidigare samma dag som Lomboloskolan brann var mamman och flickan på ett möte på skolan. Där fick flickan enligt mamman veta att hon fått underkänt i matematik och svenska. Hon fick också veta att skolan fortsättningsvis bara hade råd att ge henne enskild undervisning en lektion i veckan.

Senare på kvällen tände 14-åringen och två andra flickor på papper i gymnastiksalen. Det gick så illa att hela skolan brann ner.

14-åringens mamma är besviken och tycker att skolan borde ha kunnat göra mer för hennes dotter. Flickan ville inte säga vem som mobbade henne, men enligt skolchefen ska skolan ändå kunna agera.

– Skolan kan alltid ingripa när det är elever som tycker det är bekymmersamt på skolan eller att de är mobbade. Däremot är det ju mycket svårare att komma åt problematiken om man inte får namngivet exempelvis vem som mobbar vem, säger Peter Nordmark.

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten
anneli.lindback@sr.se