Faran över efter läckan på SSAB i Luleå

Uppdaterad kl 11.19
Explosionsrisken på SSAB:s stålverk i Luleå är nu över och avspärrningarna på området har hävts. Den glödbrand som uppstod sedan stora mängder av ämnet kaliciumkarbid läckt ut bedöms vara släckt.

– Branden är släckt. Explosionsrisken bedöms vara över och avspärrningarna runt byggnaden har hävts och vår personal är tillbaka på sina arbetsplatser i byggnaden, säger Mauritz Magnusson presstalesman på SSAB.

Tidigast på måndag morgon väntas produktionen i stålverket kunna komma igång igen.

Är karbiden kvar i byggnaden?

– Karbiden finns kvar i det slutna rummet där det läckte ut, men den är torr och vi bedömer att det i nuläget inte finns någon explosionsrisk.

Det var i går eftermiddag som stålverket i Luleå evakuerades efter att karbid av en okänd anledning läckt ut från en matarledning. Risken för explosion var överhängande eftersom karbid kan explodera i kontakt med vatten.

Några timmar efter läckan började det brinna längs matarledningen, sannolikt av att yrsnö kommit in i byggnaden. Men vid tretiden imorse var branden släckt och räddningstjänsten kunde lämna stålverket. Men fortfarande finns flera ton karbid kvar inne i byggnaden som måste saneras, säger Mauritz Magnusson.

– Så fort brandhärden i våningen ovanför har svalnat så kan vi gå in med en noggrannare besiktning utav området. Det finns metoder för att suga upp det här pulvret, till exempel med sugbilar.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista