Rökfria högstadieelever i Arjeplog

Folktandvården och skolorna i Arjeplog har gemensamt lyckats skapa nästan helt rökfria högstadier. Nu ska modellen, som kallas ”en tobakfri duo” spridas i Norrbottens skolor av landstinget.

De de drygt 100 eleverna skriver på ett kontrakt med en vuxen att ingen av dem ska röka. Moroten är priser och rabatter i affärer och restauranger.

- Det har varit en positiv effekt, även om resultatet har varierat lite år från år, förklarar högstadieläraren

Maria Tolestam i Arjeplog, som betonar att det är ett riktigt bra samarbete mellan skola och Folktandvården.

- Man lovar att vara tobaksfri under året och så lämnar man in en försäkran att man har hållit löftet vid årets slut, förklarar Maria Tolestam.

- Eleven blir mer medveten om valet att inte röka och snusa, säger hon.

- Sen gillar ju eleverna att de får priser och rabatter i vissa affärer genom våra sponsorer.

I sex år har antirökkampanjen i Arjeplog funnits.

Den gäller också snusning. Modellen kommer från Västerbotten och sedan något år har även Arvidsjaurs högstadieklasser fått delta i ”en tobakfri duo”.

Agneta Abrahamsson, som är verksamhetschef för tandvården i Arjeplog-Arvidsjaur har arbetat mycket i i projektet:

- Eleven skriver ett kontrakt med en tobaksfri vuxen att inte röka eller snusa, och löftet är ömsesidigt. Det här har ju inte bara gett tobaksfria ungdomar utan innebär också att vuxna har hållit sig från rökning och snus, säger hon.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista