Utökning av nattågen i sommar

SJ kommer att utöka nattågstrafiken till Norrland i sommar tack vare ökad efterfrågan. Det kommer att gå direkta tåg till och från både Stockholm och Göteborg.

Det kommer bli ett tåg till per dygn från midsommar fram till tredje veckan i augusti.

- Det är en kapacitetsökning på 30 procent upp och ner, säger Björn Nilsson, chef för SJ:s Norrlandstrafik.

Enligt Björn Nilsson har SJ sedan man tog över trafiken från Veolia i Juni 2008 haft 7 procent fler resenärer än vad man räknat med i sitt anbud för att köra nattågen åt Rikstrafiken. Och trots lågkonjukturen räknar SJ med att trafiken ska fortsätta att öka.

- När det resor till och från övre Norrland så är det ju en extrem fritidsmarknad. 93 procent av våra kunder är fritidsresenärer. Så jag tror att vi kommer få en resenadeökning, säger Björn Nilsson.

SJ har även planer på att återuppta tågtrafiken mellan Umeå och Luleå som lades ner i samband med att SJ tog över efter Veolia. Ett beslut väntas komma inom kort.

- Skillnaden mellan oss och det tidigare upplägget är att vi för avsikt att köra på morgonen från Luleå och på eftermiddagen tillbaka, säger Björn Nilsson och förklarar att SJ därför inte räknar med att behöva några statssubventioner för den trafiken.

Lennart Odhström, SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista