Högkostnadsskyddet smyghöjt

Landstinget har smyghöjt högkostnadsskyddet för patienterna i Norrbotten. Förändringen är en del i landstingets besparingar som minskar de administrativa kostnaderna, menar landstingsrådet Kent Ögren (s).

– Fattas det en 50-lapp upp till högkostnadsskyddet så får man betala full avgift.  För det är enkelt, administrativt hanterbart för våran del, och sedan träder högkostnadsskyddet i kraft, säger han.

Högkostnadsskyddet för sjukvård inträder när en patient betalat minst 900 kronor för besök i öppen hälso- och sjukvård under en tolvmånaders period. Så är landstingets nya regler från årsskiftet. Det kan innebära att en patient får betala 1 000 eller kanske 1 200 kronor innan högkostnadsskyddet träder i kraft och frikort beviljas.

– Ja, rent teoretiskt blir det förmodligen så för de allra flesta, medger han.

Och förändringen är ett led i landstingets besparingar.

– Det är en del av den stora besparingen som landstinget i Norrbotten står inför, där vi hela tiden söker möjligheter att sänka kostnader. Och jag vill fortfarande understryka att många landsting i Sverige valde att höja patientavgifterna det här året. Många landsting har ju valt att ha avgifter till distriktssköterskor vilket vi inte har. Vi försöker göra de förändringar vi gör så skonsamma som möjligt för alla parter och framför allt för patienterna, säger Kent Ögren.

Hur stora besparingar just den här biten innebär eller hur mycket extra pengar som kommer in till landstinget, det kan inte Kent Ögren precisera.

– Jag har ingen som helst aning om vad det här ger för besparing. Men att det ger ett minskat merarbete och på det sättet sparar vi lite pengar, det är alldeles självklart, säger han.

Kan man kalla det för en smyghöjning?

– Nej, alltså vi har anpassat våra rutiner till det övervägande delen av landstingen i Sverige har idag. Det är väldigt omfattande och administrativt kostsamt att hålla reda på de här rutinerna för landstinget i Norrbotten, svarar Kent Ögren.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista