1 av 2
2 av 2
Karl Petersen (S).

Vill säkra förbanden i Norrbotten

En grupp med landshövdingen, flera kommunalråd och förbandschefer från Norrbotten åker om en vecka till Stockholm för att träffa försvarsministern. Gruppen vill ha en mer långsiktig diskussion kring försvaret i norr.

Det är landshövdingen och kommunalråd från Boden, Arvidsjaur och Luleå, flottiljchefen och förbandscheferna i Norrbotten som sammankallat till ett möte med försvarsministern och andra försvarspolitiker i Stockholm den 18 februari.

Gruppen sätter sig inte till ro med de besked som kommit från ÖB och försvarsministern om att förbanden åtminstone får finnas kvar några år till i Norrbotten. De vill ha en mer långsiktig diskussion.

Representanter från Luleå blir gruppledaren Mattias Karlsson (M) och kommunalrådet Karl Petersen (S).

– Vi kan inte sätta oss och vänta på regeringens proposition och beslut om inriktningen, säger Karl Petersen.

– Säkerhetspolitiskt har läget förändrats på senare tid här i Barentsområdet. Vi måste ha ett fungerande försvar här, och inte börja luta oss mot att Norge och Finland ska ta hand om det. Och det måste bli långsiktiga beslut på det, säger han.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista