Bult lossnade - orsak till SSAB-haveri

Uppdaterad 16:10
Det var en bult som orsakade läckaget av kalciumkarbid på SSAB under helgen. Det visar den utredning som bolaget gjort av det läckage som innebar att hela SSAB fick utrymmas då det fanns risk för explosion.

Orsaken till läckaget av ämnet kalciumkarbid på SSAB i Luleå, som tvingade företaget att utrymma lokalerna och spärra av området runt fabriken under lördagkvällen och söndag förmiddag, har nu blivit känt. Det var en bult som släppte från sitt fäste och genom det centimeterstora hålet som uppstod läckte tre ton av det explosiva ämnet ut.

Att det räcker med bara en liten bult för att orsaka ett så stort haveri, är det inte ett väl känsligt system?

– Det är självklart att vi nu tar oss en funderare över om konstruktionen är det bästa för det här ändamålet, säger Mauritz Magnusson som är SSAB:s presskontakt.

Som tidigare är känt orsakades explosionsrisken av att kalciumkarbidpulvret kom i kontakt med vatten. Detta ger upphov till en kemisk reaktion där ämnet blir flera hundra grader vilket i sin tur bildar explosiva gaser. Att pulvret kom i kontakt med vatten berodde på att yrsnö hade blåst in i byggnaden.

– Det yrde in på grund av det extrema väderläget, säger Mauritz Magnusson.

Men sådana här extrema väderlägen kan ju återkomma, hur motarbetar ni det?

- Normalt sett har vi inga läckage av karbid.

Att det skulle varit mellan 7 till 10 ton karbidpulver som läckt ut, som Magnusson tidigare sagt, byggde på uppskattningar. Nu när olycksplatsen svalnat och utredningen påbörjats har personalen kunnat mäta den mängd som läckt ut. Tre ton rör det sig om, vilket fortfarande motiverar de säkerhetsåtgärder som företaget tog under helgen.

– Vi ser mycket allvarligt på händelsen, säger Mauritz Magnusson.

Torsten Gabrielsson, SR Norrbotten
torsten.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista