Dokumentära filmer från länet har samlats in

Under snart ett år har gamla dokumentära filmer från länet inventerats. Och resultatet är gott. 370 000 meter Norrbottenshistoria har inventerats och det är 500 till 600 timmar film.
Filminventeringen är ett pilotprojekt som finansieras av Statens kulturråd och som pågår i Norrbotten, Skåne och Dalarna. Nu är filminventeringen i länet avslutad och resultatet är gott. Mellan tretusen till fyratusen filmer har samlats in från 150 ägare. Dom äldsta är från tidigt 1900-tal och dom yngsta från 1980-talet. Nästa steg är att samla upp filmern och skicka dem vidare till Grängesberg där det finns ett nystartat filmarkiv som Svenska filminstitutet står bakom. I Dalarna ska filmerna katalogiseras, tvättas, restaureras, scannas in så att ägarna får kopior och till sist frysas ner för att bevaras. Även om filminventeringen av gamla dokumentära super-åtta filmer och andra typer av gamalt filmformat avslutades här om veckan, säger filminventerarare Anja Wrede att dom fortfarande vill att människor som har galma dokumentära filmer hör av sig och allt är av intresse. Filmerna ska alltså arkiveras i Dalarna men tanken är att vissa av dom sinnom tid ska kunna visas för allmänheten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".