Skolbranden i Älvsbyn. Foto: Madeleine Lundberg.
Älvsbyn

Skolan missade att följa reglerna

Följderna av branden vid Lekenskolan i Älvsbyn hade kunnat undvikas eller mildras om skolan hade följt räddningstjänstens uppmaningar och reglerna i det systematiska brandskyddsarbetet, SBA. Reglerna säger att sopkärl och papperskorgar ska stå minst 6 meter från en yttervägg, men vid förra veckans brand så startade branden i en papperskorg som var placerad intill skolans husvägg.

En av de som deltog i släckningsarbetet vid förra veckans brand på Lekenskolan i Älvsbyn var Ulf Nilsson som arbetar vid räddningstjänsten i Älvsbyn. Han har själv både informerat och påpekat att det systematiska brandskyddsarbetet SBA ska följas och att exempelvis papperskorgar och sopkärl ska vara placerade som minst 6 meter ifrån en yttervägg.

Vid Lekenskolan har sopkärlen vid vissa tillfällen stått på rätt plats och med rätt avstånd, men då har någon flyttat tillbaka kärlen och ställt dom mot skolans vägg vid huvudentrén igen.

– Vi säger till om det här och påpekar men så här är det ju tyvärr överallt. Den enkla anledningen är att man tycker det är för långt att gå, säger Ulf Nilsson.

Trots att det här är ett stort problem vet inte Ulf Nilsson varför det blir så här och på frågan om vem som är ansvarig säger han så här. 

– Ja det var en jäkla bra fråga. Det är väl någon arbetsledare på kommunen som har ansvaret.

Johannes Gullbrand, SR Norrbotten
johannes.gullbrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista