Cheferna tvingar chaufförer bära långbyxor i hetta

Chaufförerna på Luleå Lokaltrafik har det svettigt i sommarvärmen, men får inte byta till lättare klädsel. VD Ange Björk säger att det är en gammal tradition för chaufförerna att bära långbyxor. Dessutom är det en regel han inte kommer att rucka på.
Chaufförerna på Luleå Lokaltrafik tvingas sitta med mörkblåa långbyxor i sommarhettan, eftersom shorts inte ingår i arbetsuniformen. Chaufförernas bara ben får inte synas. Kvinnliga chaufförer får däremot ha kjol och visa benen. Förra veckan skickades två manliga chaufförer hem för att byta om sen de kommit till jobbet i shorts. I förharhytten är det i dessa dagar mellan 40 och 60 grader, trots att Arbetsmiljöverket hävdar att man ska arbeta i högst 26 graders värme. Men VD Ange Björk struntar i kritiken från chaufförerna utan säger att reglementet måste följas. Passagerarna måste kunna identifiera busschauffören när han inte är vid ratten. Vill någon manlig chaufför ha kjol kan det däremot vara tillåtet, enligt Ange Björk. De rigida bestämmelserna har skapat stor irritation hos chaufförerna på Luleå Lokaltrafik.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".