Arjeplogs kommunhus.

Kommunchefen varnas

Kommunchefen Bo Wallin och ytterligare en person på Arjeplogs kommun fick på tisdagen skriftliga varningar efter den fakturaskandal som avslöjades i somras.

Kommunen hade under flera år missat att skicka ut krav på fakturor på närmare två miljoner kronor.

Det är Kommunstyrelsen som beslutat att de två som anses vara de som hade ansvaret för att kraven på de obetalda fakturorna inte skickats ut ska få varningar.

Det var i början av juli 2008 som det uppdagades att 150 personer inklusive två av kommunens chefer var skyldiga kommunen pengar för obetalda fakturor. Totalt rörde det sig om cirka två miljoner kronor i skulder sedan 2006 som kommunmedborgare hade till kommunen och som kommunen inte skickat ut krav på.

Kommunens revisorer var starkt kritiska hur det hela skötts eftersom de redan året innan påpekat bristerna i kravrutinerna. Och det hela blev inte bättre när det uppdagades att kommunens ekonomiansvarige hade skulder på 15 000 kronor i obetalda dagisavgifter och att kommunens tjänsteman, som var högst ansvarig för vatten och avlopp har skulder på över 10 000 kronor för just vatten och avlopp.

Av de 150 förfallna fakturorna från arjeplogsborna fanns det en del som det inte gick att kräva tillbaka pengar för. Men för att inte allt skulle gå förlorat så tillsattes ganska snart en konsult som gick igenom de förfallna fakturorna och skickade krav.

Den ekonomiansvarige, som hade skulder på 15 000 kronor, hade slutat på kommunen i samband när fakturaskandalen upptäcktes. Den tjänsteman som är högst ansvarig för vatten och avlopp fick behålla jobbet tills vidare beslutade Arjeplogs kommunfullmäktige i mitten av augusti 2008. Personalnämnden skulle senare fatta beslut efter att ha konsulterat diverse experter.

I augusti beslutade kommunstyrelsen att de gjorde en övervägan att tilldela två personer skriftliga varningar. I fredags fattades det slutliga beslutet och på tidagen fick de berörda ta emot beskedet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista