Dråpslag mot Laisvall

Laisvallborna blir utan bensinpump till sommaren. OK Norrbotten har beslutat att inte göra den investering som krävs för att automatstationen ska få finnas kvar. Dessutom är det enligt OK dålig lönsamhet på orten.

- Det är ett dråpslag, macken är en livsnerv säger Christer Westin, ordförande för föreningen framtid i Laisvall.

Macken i Laisvall är en automatstation som har både bensin och diesel. Under förra året såldes 280 000 liter bensin och 90 000 liter diesel i macken, men det räcker inte för att den ska gå runt ekonomiskt, säger Staffan Magnusson, vd OK Norrbotten.

Dessutom måste macken genomgå en kontroll som kostar 100 000 kronor för att den ska bli godkänd. Den kontrollen är lagstadgad och måste göras vart tolfte år för att en bensinpump ska få användas och så mycket pengar menar Staffan Magnusson att OK Norrbotten inte vill satsa på en mack i glesbygd som säljer dåligt.

De boende i Laisvall är nu deppade över att förlora sin mack. Enligt handlaren Augusto Da Silva har kunderna hela tiden kommenterat att macken försvinner.

- Alla är upprörda, inget undantag, säger Da Silva.

I och med att OK beslutade att lägga ned macken, så har nu handlaren erbjudits att ta hand om den. Men han får då stå för kostnaden att få den godkänd och i dagsläget är det inget erbjudande Da Silva kommer att anta.

- Jag har pratat med de som kan det här och de har rått mig att inte göra det. Det kan innebära stora kostnader och jag klarar inte det, säger handlaren.

Förutom kostnaden att få macken godkänd, kan handlaren tvingas ut på den öppna marknaden för att köpa bensin, om han inte ansluter sig till någon bensinkedja. Att handla på den öppna marknaden kan bli dyrt och dessutom måste han stå för frakten.

Men även butiken i Laisvall hotas när nu macken försvinner.

- Om de nu måste åka till Arjeplog för att tanka kanske de handlar där också och då vet jag inte om butiken överlever. Jag ska kämpa med alla mina krafter men det är stor risk att jag också går under, säger Augusto Da Silva.

Eleonor Norgen, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista