Vägrar ta ansvar för kvicksilversjö

Kiruna kommun vägrar ta huvudansvaret för att sanera den förgiftade sjön Ala Lombolo där det bland annat ligger 200 kilo kvicksilver. Det har politikerna nu beslutat, trots att det enligt reglerna är kommunens uppgift.

Beslutet innebär att saneringen återigen skjuts på framtiden, samtidigt som gruvverksamheten snart påverkar sjön och kan orsaka en stor miljökatastrof.

200 kilo kvicksilver och 18 000 granater finns i den lilla sjön Ala Lombolo nära Kiruna stad. De största förorenarna var Försvarsmakten, LKAB och Folktandvården.

I snart 20 år har det talats om en sanering. Men för att Naturvårdsverket nu ska betala ut saneringsbidrag är det kommunen som måste ta huvudansvaret och det säger kommunen alltså nej till.

– Det är naturligvis en oerhört angelägen fråga för Kiruna kommun. men för oss är det viktigt att markera att det här är statens ansvar. Det är staten som är inblandad via LKAB och försvaret. Kommunen kan inte bära det här ansvaret. Kostnaden för saneringen kan hamna runt 150 miljoner, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S).

Saneringen börjar bli akut. När gruvan breder ut sig stryps vattentillförseln till sjön. Då kan de 200 kilona kvicksilver spridas till grundvattnet och Torne älv.

På Naturvårdsverket, som väntar på en bidragsansökan, konstaterar man att Kirunas beslut betyder att processen har kört fast. Men kommunalrådet tar det lugnt.

– Man har ändå lite tid på sig att hitta en lösning. Det är en kostnad som staten måste bära via LKAB eller naturvårdsverket eller på något annat sätt, säger Kenneth Stålnacke.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".