Han får själv betala för utryckningarna

Uppdaterad 12:11
Räddningstjänsten på Seskarö drabbas hårt av a-kassereglerna som hindrar deltidsbrandmän som blivit uppsagda från sitt ordinarie jobb att få ut full ersättning när de har jour.

Tommy Österberg blev arbetslös när sågen på Seskarö lades ner. Han tvekar nu inför att fortsätta som deltidsbrandman, eftersom han själv får betala för sina utryckingar.

– Jag har fått avslag på min begäran att min deltagande i brandvärnet ska räknas som ”bissyssla”. Man säger från GS A-kassa att jag deltagit för lite.

Tommy Österberg har varit med i brandvärnet i 13 år. Anledningen att han gick med var att han ville göra en samhällsinsats, inte att tjäna pengar. När Tommy och hans nio kollegor i brandvärnet på Seskarö blev uppsagda från sågen blev det problem.

A-kassan anser att det här ska räknas som ett arbete, och inte som en bisyssla. Men det har Tommy Österberg överklagat.

– Med sunt bondförnuft verkar det ju märkligt att jag inte ska kunna räkna det som bisyssla bara för att jag varit med ”lite”. Jag har gjort de timmar jag varit ålagd och det här är ju en samhällsnytta som vi gör.

Du sitter här med din larmanordning,
hur skulle du agera om larmet går?

– Det är klart att jag skulle fundera, men jag ser ju vad det är för typ av larm och står det att det är en villbrand eller en svår trafikolycka så är det klart att jag åker. Men det är jag som får betala för det. Med dagens a-kasseregler blir jag bestraffad, säger Tommy Österberg.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".