Kraftigt ökad arbetslöshet

Uppdaterad 12:58
På ett år har antalet arbetslösa i Norrbotten ökat med 31 procent. I slutet av januari uppgick arbetslösheten för både män och kvinnor i Norrbotten till sammanlagt 11 700 personer (av de är 4 200 i någon form av program). Antalet nyanmälda lediga platser som anmäldes till länets arbetsförmedling var 25 procent färre än i januari 2008.

I tolv av länets fjorton kommuner ökade arbetslösheten. i två. Den största uppgången i arbetslöshet, nästan en fördubbling, noterades i Övertorneå.

Även i Pajala, Kiruna och Haparanda ökade arbetslösheten rejält. Arjeplog noterade lägsta arbetslösheten i länet med 2,8 procent följt av Boden med 3,7 procent.

I den motsatta situationen, med länets högsta arbetslöshet, finner vi Övertorneå med 8,5 följt av Haparanda med 7,5 procent. Därmed toppar dessa två kommuner arbetslöshetsligan för hela landet.

För utrikesfödda var arbetslösheten något högre medan den fortfarande var lägre för funktionshindrade och långtidsarbetslösa jämfört med för ett år sedan.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".