Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Björn Törmänen är räddningsledare i Boden. Foto: Jon Hedström.

Krisövningar på Bodens garnison

Idag övar Bodens garnison krishantering tillsammans med företrädare för olika civila samhällsfunktioner, som tillexempel polisen och länsstyrelsen.

Övningen handlar om hur försvaret ska samarbeta med det civila när det behövs stora insatser i samhället, tillexempel vid en stor bussolycka med flera döda och skadade.

Stefan Janse är major på I19 och för dagen övningsledare, men har varit med flera gånger då personal från I19 varit tvungna att rycka in i ett skarpt läge.

- Tyvärr är våra dykare ute varje månad nu. När det är olyckor med skotrar som gått genom isen så är det våra dykare som går ut. Tidigare har vi haft större saker, skogsbranden i Bodträskfors är nog det största vi har haft, säger Stefan Jense.

När det behövs stora räddningsinsatser i samhället så har försvaret en viktig roll, men idag är det alltså bara övningar, tre olika krisscenarion målades upp, i det första har en olycka inträffat i Afghanistan, en person är död och fleras skadade, det andra är en stor bussolycka i centrala Boden med flera döda och skadade och det sista scenariot som övas idag är hemligt.

- Det är ju för att vi ska vara oförberedda. Allt vi gör är ju att förbereda oss på det oväntade, säger Stefan Jense.

Den här övningen är teoretisk och har ett 40-tal deltagare, senare i år kommer mer praktiska övningar med fler deltagare. När Norrbottensnytt gjorde ett besök på krishanteringsövningen så håller Björn Törmänen en föreläsning för deltagarna, han är räddningsledare/insatsledare i Boden.

- Det är viktigt att träffas och lyssna på varann så att vi förstår varann, vet vad vi kan göra för varann och vet vad som är varje myndighets uppgift. Sen så handlar ju allt om skydd och säkerhet för samhället och medborgarna, säger Björn Törmänen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".