Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) på besök i Kiruna. Foto: Magdalena Martinsson.

Statsministern lovar ingar pengar

Under sitt besök i Kiruna på onsdagen öppnade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) för att det kan bli aktuellt med någon slags ekonomisk krishjälp till kommunerna. Flera kommuner i Norrbotten har det mycket besvärligt ekonomiskt. Men Fredrik Reinfeldt vill ännu inte utlova några pengar.

– Vi följer naturligtvis utvecklingen i kommuner och landsting för att se att vi möjligen behöver återkomma och det är en dialog vi för, säger statsministern.

Kalix är en av kommunerna som har det besvärligt och som har vädjat till regeringen om extra pengar. Kommunen fick i december låna pengar till de anställdas löner.

Krävs det inte att ni gör en insats för kommunerna?

– Det första ansvaret ligger hos de lokalt valda politikerna. De ska lägga en balanserad budget med vad det kan innebära, att man tvingas förändra skattesatsen till exempel. Från regeringens sida har vi tillfört stora summor pengar från den 1 januari då vi har sänkt arbetsgivaravgiften för offentliga arbetsgivare. Men det kan bli fråga om ytterligare framtida resurser, säger Fredrik Reinfeldt.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".