Dubbelt så dyrt att jaga i höst

Älgjägare som jagar på Sveaskogs marker i Norrbotten kommer att drabbas av en fördubbling av jaktarrendet. Dessutom har skogsbolaget sagt upp 60 jaktlag inför höstens jakt. Anledningen är att de vill se över de kontrakt som finns idag, men framför allt att de är stor efterfrågan på jaktmarker i länet.

Förutom att 60 jaktlag sagts upp i Norrbotten så har 550 jaktlag i hela Sverige, där jägare haft en rabatterad jakt på Sveaskogs marker, sagts upp.

Förutom att arrendet ökas med mer än det dubbla från 4,50 per hektar till 10 kronor så kommer fällavgiften per älg att höjas med 500 kronor.

– Vi justerar priserna och sätter jaktens värde i relation till både marknadsläge och vad som erbjuds.

Efterfrågan är stor på marknaden. När vi bjuder ut lediga objekt så får vi 10-20 intresseanmälningar och slutpriser som är upp till tre gånger högre än på befintliga jakträttsupplåtelser, säger Ron Egly, affärsområdeschef för upplåtelser på Sveaskog Naturupplevelser AB.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Snittpris för jakträttsupplåtelser

Per hektar och år

Idag/Efter planerad prisjustering

Norrbotten 4,50 kr/10 kr

Västerbotten 6 kr/12 kr

Södra Norrland 9 kr/17 kr

Bergslagen 38 kr/42 kr

Götaland 76 kr/85 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".