Friskolan Alnour vill starta igen

Friskolan Alnour i Luleå, som fick stänga i höstas på grund av för få elever i sina grundskola, ansöker nu om att få starta en friskola på förskolenivå. Men barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott säger nej till en ny etablering. Bolaget är skyldig Luleå kommun cirka en halv miljon kronor.

Luleå kommuns utredare anser att skolan uppfyller pedagogiska krav och att barngruppernas storlek, sammansättning och lokalerna uppfyller skollagens krav på säkerhet och kvalitet.

Trots det föreslås barn- och utbildningsnämnden ändå avslå Alnour international school förskolas ansökan med motiveringen bland annat att:

  • Ansökan saknar uppgifter om planerat öppethållande, planerad personal och dess kompetens och daglig ledning 2009.
  • Den tänkta etableringen i Björkskataområdet innebär en överetablering i området.
  • Kommunens utredning visar att företaget Alnour befinner sig i betydande ekonomiska svårigheter, skriver BUN:s arbetsutskott.

Skolans rektor har erbjudit sig att betala igen pengarna bolaget är skyldiga Luleå kommun inom ett år, om han får starta en ny förskola, även den med en internationell inriktning.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".