Sture Bryggman, skolchef i Luleå kommun.
Luleå

Nya neddragningar inom skolan

Nu flaggar Luleås skolchef Sture Bryggman för ännu mer neddragningar av personal. Bakgrunden är att Luleås skolförvaltning har jämfört skolans kostnader med fem städer i samma storlek. Den jämförelsen visar att kostnaden per elev i gymnasiesärskolan, förskolan och fritidshem är högst i Luleå.

En ny utredning som jämför särskolor, fritidshem och förskolor kommer att ligga till grund för ännu mer neddragningar i Luleås skolor. Sex lika stora städer jämförs och kostnaderna är högst per elev i Luleå.

– Personalen ska minskas mycket inom dessa skolor de kommande åren, säger skolchefen Sture Bryggman.

Under det här året ska man hämta in 18 miljoner kronor bara på förskolan i Luleå. Men det kan bli aktuellt att spara in lika mycket 2010.

– Vi ska ned till kostnader som alla andra kommuner som ligger i vår storlek, säger Sture Bryggman.

Samtidigt påpekar han att kvalitèn på skolan i Luleå har varit hög, men att  nu tvingas man anpassa nivån till ekonomin.

De städer som är jämförda i utredningen är i ”kommungruppen större städer”; Luleå, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Skellefteå och Växjö.

Man har bland annat tittat på totalkostnad per inskrivet barn, antal barn per avdelning, antal barn per årsarbetare, antal barn på obekväma tider, personalens snittlöner och utbildningsnivå, samt antal förskolor med en avdelning.

Jämförelsen visar att Luleå har de högsta kostnaderna per inskrivet barn i förskolan. 122 400 kronor. Lägst kostnad av städerna har Växjö 105 200 kronor per år.

Kostnaderna för Luleås obligatoriska särskola avviker inte väsentligt från kommungruppen. Men kostnaderna för gymnasiesärskolan i Luleå verkar vara hög i jämförelse med de andra städerna skriver utredaren. Den genomsnittliga totalkostnaden per elev i gymnasiesärskolan är 228 700 kronor per år. Luleås kostnad är 298 500 kronor per år och elev. 

Fritidshemmen kostar 42 800 kr per inskrivet barn i Luleå. Lägst kostnad har Karlstad med 27 300 kronor.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".