Spelet går ut på att ta det andra lagets flagga, men blir man träffad av en snöboll är man ute.

SM i snöbollskrig i Luleå

Svenska mästerskapen i Yukigassen avgjordes i Luleå på torsdagen. Yukigassen är japanska och betyder snöbollskrig och den första SM-tävling lockade 100 tävlande till universitetet.

I Japan har sporten funnits sedan 1988 och till Sverige kom den förra året i och med Luleå tekniska universitets vinterfestival, men då bara som ett litet jippo.

I årets vinterfestival arrangeras Svenska mästerskapen i Yukigassen, med domare från finland och runt 100 tävlande.

Två lag med tio spelare i varje möts på en snöig plan, stor som en tennisbana. I tre gånger tre minuter yr det snöbollar på och utanför planen. Varje lag har 90 snöbollar att kasta under en match, så det gäller att vara ganska sparsam med ammunitionen.

Eftersom det är nästan 20 grader kallt ute så är snön alldeles för kall att göra bollar av. Därför har man upprättat ett litet tält med en gasolbrännare i som tinar snön så att den går att göra till snöbollar.

Vinnarna från turneringen går vidare till nordiska mästerskapen i Norge med en chans att spela i VM i Kemijärvi i Finland senare i vinter.  

Torsten Gabrielsson, SR Norrbotten
torsten.gabrielsson@sr.se

Pernilla Kommes, P3 Nyheter
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".