Skogsmaskiner. Foto: Scanpix.

Kris i skogen

Antalet konkurser bland skogsentreprenörerna i landet ökade kraftigt under förra året. Enligt branschorganisationen Skogsentreprenörerna gick 17 företag i landet i konkurs och 10 lade ner verksamheten, på grund av dålig lönsamhet, under förra året. I Norrbotten är dock läget bättre än i övriga landet.

- Vi har haft en lite stabilare situation i Norrbotten. Men under mars månad kommer det en tuff tid, då många av de stora skogsbolagen aviserat minskade avverkning under våren, säger Ulf Sandström, vd på branschorganisationen Skogsentreprenörerna.

Nu hoppas skogsmaskinföretagarna att de stora skogsbolagen tar ett ansvar, annars kan det bli problem när avverkningarna kommer igång igen.

- Risken finns att om inget görs faller många företag bort. När efterfrågan sedan kommer att öka är risken stor att det kommer att vara brist på skogsmaskiner, säger Ulf Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".