1 av 2
En bild från Sametingets plenum när det hölls i Luleå.
2 av 2
Sametingets ordförande Sylvia Simma.

Årets val till Sametinget närmar sig

Nästa vecka håller Sametinget mandatperiodens sista plenum i Åsele i södra Västerbotten. Det blir tre intensiva dagar då även valdebatten kommer att starta upp. Den 17 maj är det nämligen dags för sametingsval.

Sametingets folkvalda församling, plenum, består av 31 ledamöter som är valda för fyra år. Under mandatperioden 2005-2009 representerar ledamöterna sex olika samepolitiska partier. Flest ledamöter har Jakt- och fiskesamerna haft med nio mandat. Men det är Samelandspartiet som lett styrelsearbetet, tillsammans med Min Geaidnu, Samerna och Skogssamerna.

Plenum sammanträder tre gånger per år och utser även ledamöter till kulturrådet, valnämnden, sameskolstyrelsen och kommittéer som till exempel självbestämmandekommittén.

Ordförande för Sametinget under mandatperioden 2005-2009 har varit Sylvia Simma, från Östersund, som representerar Samelandspartiet. Styrelseordförande har varit Lars-Anders Baer, från Jokkmokk. Även han från Samelandspartiet.

Den 25-27 augusti samlas Sametingets folkvalda församling igen, för första gången efter valet i maj.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".