Vindkraftspengar till de närboende

Låt de som bor nära vindkraftsverk tjäna på verken. Det föreslår organisationen Hela Sverige ska leva. Organisationen vill att en halv procent av försäljningsvärdet på elen ska gå tillbaka till orterna där kraftverken står.

Staffan Bond, verksamhetschef i Hela Sverige ska leva, vill att de byar och samhällen som berörs ska få en del av pengarna. Det skulle också innebära att det är lättare att få till stånd vindkraftsparkerna eftersom de som bor nära då skulle få en ekonomisk kompensation, menar Bond.

I norra Sverige har ilskan varit stor över att stora vattenkraftverk har byggts  och tjänat stora pengar åt kraftbolagen som legat långt borta.  Vinster som inte gynnat bygden. Samma sak kan hända med vindkraften befarar intresseorganisationen Hela Sverige ska leva.

Därför vill de att en halv procent av försäljningsvärdet på vindkraftselen ska tillbaka till bygden. Enligt Staffan Bond kan en vindkraftspark med tio snurror snurror ge en bra bit över hundra tusen om året i bygdepeng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".