1 av 3
Järnvägsstationen i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg
2 av 3
Tommy Nyström (S), kommunalråd i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg.
3 av 3
Järnvägsstationen i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg
Gällivare

Järnvägsstationen blir kommunägd

Järnvägsstationen i Gällivare kommer att bli kommunägd. Gällivares kommunpolitiker har beslutat att ta över byggnaden för att bland annat hysa in turistbyrån. Enligt kommunalrådet Tommy Nyström (S) är det ett strategiskt köp.

Järnvägsstationen stod klar 1894. Idag finns där en resebyrå, väntsalar för buss- och tågresenärer, samt ett par företag.

Ingen kommunal verksamhet planeras där, eftersom fastighetsinnehavet inte ska medföra några kostnader för kommunen.

– Det är inte meningen att vi ska köpa på oss fastigheter eftersom vi har överskott på lokaler i övrigt, skolor och sådant. Men här har vi sett en strategisk byggnad, säger kommunalrådet Tommy Nyström (S).

Turistbyrån planeras att flytta dit och världsarvet Laponia får en informationsplats, en så kallad nod, i järnvägsstationen.

– Det blir som en turistmagnet som ligger centralt för hotell, taxi, bussar, järnväg, restauranger och därför såg vi det som en strategisk investering, förklarar Tommy Nyström.

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott har varit eniga om att köpa järnvägsstationen av nuvarande ägarna Järnhuset för 1,5 miljoner kronor.

– När vi diskuterade det bland politiken så var det egentligen för att få in turistbyrån där och att inte den här vackra byggnaden, om jag säger på ett litet klumpigt sätt, kommer i fel händer alltså att vi får fel aktivitet där. Det finns redan lite turistisk med resebyrå och sådana grejer så ville vi säkerställa kåken så att den används på rätt sätt, säger Tommy Nyström.

Han tycker inte att köpeskillingen är våldsam för en så vacker byggnad.

– Vi kommer att försöka ha externa intäkter på denna byggnad. För kommunen ska inte dra på sig några mer utgifter, utan vi ska försöka få pengar och hyresintäkter utifrån, säger han.

Kommunen planerar också att köpa en byggnad av Banverket för att säkra tomtmark för planerade idrottsanläggningar i Gällivare.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".