Lite motstånd mot 3G i Norrbotten

Byggandet av det nya mobiltelefonnätet 3G har mött ovanligt lite motstånd i Norrbotten. Enligt nätbyggaren 3GIS, som bygger det ena av de två 3G-näten, kommer därför hela länet att vid årskiftet vara täckt av det nya nätet. En del hål i täckningen, på grund av motstånd mot masterna, det blir det dock även i Norrbotten. - Oron är ändå liten här jämfört med andra delar av Sverige, säger Matz Engman, chef för 3GIS i Luleå.
Matz Engman tror att det förhållandevis lilla motståndet i Norrbotten beror på att människor i det glest befolkade länet har lättare för att se nyttan av det nya 3G-nätet. Den oro som ändå finns, den oron bemöter Matz Engman med information. - Du får lika mycket elektromagnetisk strålning under en sekunds ringande från din mobiltelefon som under 24 timmars vistelse i närheten av en 3G-mast, säger Matz Engman. NMT bortglömd strålningskälla Han påminner också om en värre strålningskälla som aldrig uppmärksammats. De tusentals basstationer som satt monterade i bilarna när vi använde den första generationen mobiltelefoner, NMT450. - De hade en effekt på 15 watt. Det är samma effekt som i dagens starkaste basstationer som sitter uppe i master. Då satt vi med strålningskällan bakom ryggen i bilen. I en stad som Luleå körde det omkring tusentals sådana basstationer ute på gatorna. Jämför det med de max 25 basstationer som nu sitter i 3G-master, säger Matz Engman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".