Kommunsvindlare fick sin dom

Den 42-åriga kvinna som lurat Luleå kommun genom att hitta på fyra anställningar och sedan betalat ut löner på närmare en miljon kronor fick på fredagen sin dom. Tingsrätten dömde kvinnan för trolöshet mot huvudman till skyddstillsyn och till vård för sina missbruksproblem.

Det var under drygt ett år, mellan december 2000 och februari 2002, som kvinnan ska ha registrerat fyra personer som anställda.

Tingsrätten skriver i sin dom att det belopp som kvinnan felaktigt betalat ut är 817 000 kronor, pengar som gick till hennes sambo, syster, mamma och en kompis. De utbetalade pengarna fick kvinnan tag på eftersom hon hade tillgång till bankkonton eller att hon hade gjort en uppgörelse med de inblandade att de skulle dela på pengarna om hon fick använda deras konto.

Kvinnan uppger att hon och sambon levde över sina tillgångar bland annat genom spel på trav och poker.

Den 42-åriga kvinnan har erkänt brottet och hon döms till skyddstillsyn och till behandling för sitt alkohol- och spelmissbruk.  

Hon har tidigare dömts för bland annat förskingring.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".