Kiruna saknar en energiplan

Kiruna kommun saknar en energiplan, trots att det har varit lag på det sedan 30 år tillbaka. Det betyder att det inte finns någon plan för vilken energikälla som ska användas och som är billigast och bäst för miljön.

Enligt lagen från 70-talet ska alla kommuner ha en aktuell energiplan som bland annat talar om hur man på bästa sätt för miljön och plånböcker värmer upp bostäderna och hushåller med energin. Men Kiruna kommun har ingen energiplan.

Kiruna kommuns miljöchef Mats Lahti anser att det är extra allvarligt nu inför stadsflytten och när det samtidigt finns planer på att fördubbla sopförbränningen i staden.

– Risken är uppenbar att man kör på i sopspåret och fastnar i ett energisystem som jag är alldeles övertygad om att det inte är bra. Varken för miljön eller för Kirunabornas plånböcker, säger han.

Mats Lahti har varit miljöchef i 25 år och anser att det finns gott om alternativ. Vindkraft, bergvärme och framför allt att samhället kan försörjas av spillvärmen från LKAB:s tre pelletsverk.

– Det finns potential för Kiruna att bli ett attraktivt långsiktigt hållbart samhälle. Det som behövs är att man ordentligt utreder de lokala energikällor som finns och som är miljövänliga, innan man fattar beslut om ökad sopförbränning, säger han.

För många år sedan jobbade kommunen fram en energiplan. Men det tog stopp hos politikerna. Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S) har svårt att förklara varför.

– Den återremitterades några vändor från kommunfullmäktige och sedan har den fallit mellan stolarna. Men nu ska vi ta tag i frågan så att vi kan fastställa en energiplan för Kiruna kommun, säger han.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.mertinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".