Chris Heister, landshövding i Västerbotten och Per-Ola Eriksson, landshövding i Norrbotten. Foto: Inger Marklund/SR Norrbotten.

Nytt riskkapital ska hjälpa företagen

Ett nytt riskkapitalbolag håller på att byggas upp i samarbete mellan länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten. Därmed finns det nya pengar att söka för de företag som ligger nära gränsen att behöva varsla eller säga upp anställda.

Nyheten berättade landshövdingarna från Västerbotten och Norrbotten på fredagen då de möttes i Luleå på ett möte för länsstyrelserna i norra Sverige.

Landshövding Britt Bohlin, Jämtland, Chris Heister, Västerbotten, Barbro Holmberg Gävleborgs län, Bo Källstrand, Västernorrland och flera länsråd träffas i två dagar för att diskutera främst arbetsmarknad, infrastruktur och universitetens läge.

Landshövding Chris Heister förklarade att hennes län, Västerbotten, är mest drabbat av varsel av dessa län. Och hon pekade på det nära samarbete som Västerbotten och Norrbotten har. Regeringen har gett länsstyrelserna ett samordningsuppdrag för att hjälpa de företag som tvingas varsla.

– Vi utnyttjar våra möjligheter som finns och tar gemensamma tag, exempelvis styr vi ut pengar från EU:s sociala fond för att företag ska kunna utbilda i kompentens när de har kärva tider.

– Länsstyrelserna, Norrlandsfonden. Almi och Regionförbundet i Västerbotten bygger nu upp det nya riskkapitalbolaget, säger hon.

– Vi har också börjat ett strategiskt samarbete i att få fram våra goda träindustrier, att öka intresset för att bygga flervåningshus i trä. Vi har Lindbäcks Bygg i Piteå och Martinssons i Bygdsiljum, exempelvis, säger landshövding Chris Heister.

Hon betonar att kompetensen är viktig att behålla i ett län när varslen kommer tätt. Och det är under det gemensamma strukturpartnerskapet som nyligen Ferruform i Luleå fick pengar som Västerbottens och Norrbottens länsstyrelser delade ut från EU:s sociala fond. Pengar som Ferruform använder till utbildning i kristid i stället för att varsla.

Landshövding Per-Ola Eriksson säger på frågan om man kan tänka sig att även Luleås andra bilindustri Gestamp Hardtech, kan få pengar för kompetensutvecklig:

– Ja man kan tänka sig det, men jag vill inte lova något, frågan uppe nu, säger P-O Eriksson.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".