Pengar till kopparsanering slut

Gällivare kommun vill inte fortsätta att sanera området kring den nedlagda koppargruvan Nautanen utanför Gällivare.
Pengarna från Naturvårdsverket är slut och bara halva arbetet är gjort.

Några mer pengar för saneringskostnader vägrar kommun betala.

- Det blir dyrare än beräknat. Vi vill veta, får vi mer pengar så gör vi det men om vi inte får så gör vi inte det. Vi lägger inte in några egna medel nu, säger Klas Holmgren (S), ordförande i service- och tekniknämnden i Gällivare.

Det är statens ansvar och Klas Holmgren menar att kommunen inte har något ansvar alls för saneringen.

Det är ungefär 100 år sedan gruvbrytningen upphörde i Nautanen. Kvar finns tungmetaller som går ut i omgivningen. Cirka 200 kilo koppar läcker ut varje år till bäcken Imetjoki och vidare till Lina älv.
Kopparutsläppet uppges vara fem gånger så högt som det årliga utsläppet från Bolidens koppargruva Aitik.

Hittills har naturvårdsverket betalat 8,2 miljoner kronor och Gällivare kommun en halv miljon för arbetet som påbörjades 2002. Bara halva jobbet är klart och det blir dyrare än beräknat. 

- Vi går inte in och betalar, inte ett öre har vi sagt. Det är naturvårdsverket, då får de ta en annan entreprenör, säger Klas Holmgren.

Vad händer i det här ärendet nu, från er sida?

- Ingenting. Vi skickar vidare protokollen och sådant till naturvårdsverket sedan får vi se om vi får några förfrågningar därifrån, svarar Klas Holmgren.

Förhandlingar pågår mellan naturvårdsverket och Gällivare kommun om ytterligare ersättning. Det säger Mats Aunes miljöinspektör vid länsstyrelsen som förmedlar bidragen.

- Jag förstår att man har problem att skaka fram extra medel. Det är väl då en förhandlingsfråga mellan kommunen och naturvårdsverket om hur det här ska kunna finansieras i slutändan säger han.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".