Minelcos VD Per-Erik Lindvall tror att 2009 kan bli ännu bättre än 2008 som blev det bästa året i företagets historia. Foto: Jon Hedström.

Minelcos största affär hittills

LKAB:s dotterbolag Minelco kan se tillbaka på 2008 som det mest framgångsrika året i företagets historia. I augusti gjorde företaget sin största affär hittills. 

Storordern handlar om att leverera 1,8 miljoner ton magnetitprodukter för tillverkning av tung betong som ska täcka de gasledningar som ska ligga på botten av Östersjön från Ryssland till Tyskland. Per-Erik Lindvall är Minelco:s VD och han säger att leveranserna av magnetitprodukterna är i full gång.

- Den första leveransen gick bara dagar efter det att kontraktet tecknades och vi har hunnit leverera en hel del under 2008, men vi kommer att fortsätta i två och ett halvt år till, säger Per-Erik Lindvall.

Den största affären någonsin för Minelco är det, men Per-Erik Lindvall vill inte nämna några siffror. Kunden som har hand om själva bygget av betonglagret på gasledningarna i Östersjön är ett fransk-koreanskt bolag. Många andra företag ville ha kontraktet men vinnare blev alltså Minelco, och affären bidrar till att förra året blev just det bästa i företagets historia. Men 2009 ska bli ännu bättre säger Per-Erik Lindvall, som ser möjligheter i lågkonjunkturen.

- De kunder som tidigare har tvingats säga nej till oss på grund av fulla orderböcker och full fart i fabriken, har ett annat läge idag. Det finns ledig tid i fabriken och det finns ett ökat intresse för alternativa produkter som ger lägre kostnader eller högre produktivitet. Nu gäller att ta steget framåt och vi är beredda att göra det, säger Per-Erik Lindvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".