En av alla snöhögar i centrala Luleå. Foto: Torsten Gabrielsson, SR Norrbotten.
Luleå

Kommunen förnekar dålig snöröjning

Uppdaterad 07:10
Snöröjningen i Luleå håller inte måttet. Det menar många yrkeschaufförer. Men det håller inte Göran Gabrielsson med om. Han är avdelningschef för gata & trafik vid Luleå kommun och menar att de nio miljoner kronor som tekniska förvaltningen fick över från förra året inte ska läggas på mer snöröjning.

Vintern har tagit ett rejält grepp om Norrbotten och i sportlovstider är det många som gläds åt snön. Men för många i transportbranschen är snön inte bara till glädje.

– Det är hoppigt, guppigt och slirigt beroende på den dåliga snöröjningen, säger Leif Fyrsjö, som arbetar som busschaufför vid Luleå Lokaltrafik.

Han tycker att vinterväghållningen är dålig i Luleå kommun och får medhåll av ambulanssjukvårdare Sten Vuopio.

– Jag tror att alla vi på jobbet upplever väglaget som bedrövligt, säger han.

I sitt jobb kör Sten Vuopio 2200 mil i månaden. För honom är bra väglag viktigt, även för de patienter han kör i sin ambulans.

– Det innebär ju ett obehag för pateinten, säger Sten Vuopio som kört ambulans i 29 år.

Men Göran Gabrielson, som är avdelningschef för gata och trafik, vid tekniska förvaltningen i Luleå kommun tycker inte att snöröjningen är något problem.

– Jag tycker inte vi har någon dålig snöröjning, säger han.

2008 gjorde tekniska förvaltningen ett överskott på nio miljoner kronor. Vore det inte realistiskt att man investerar de pengarna på ännu bättre trafiksäkerhet vintertid?

– Skulle jag få nio miljoner till som vägansvarig skulle jag inte nog satsa dem på vinterväghållning. Vi har kanske ett större behov av underhåll av våra vägar, säger Göran Gabrielsson.

Torsten Gabrielsson, SR Norrbotten
torsten.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".