1 av 2
Markus Sammeli är pilot på polisflyget i Boden. Foto: Jon Hedström.
2 av 2
Sedan 2001 använder Polisen helikoptermodellen EC 135. Foto: Jon Hedström.

Polisen kommer att synas mer i luften

Det kommer bli allt vanligare för poliser att patrullera över städer med helikopter. Vanligtvis har man tagit hjälp av helikopter enbart vid räddningsarbete och vid sök efter försvunna personer, men nu ska det alltså bli mer deltagande från polisflyget i den generella polisiära verksamheten. Tanken är att det ska skapa en trygghet för invånarna.

Att polisen patrullerar med bilar och till fots i städerna är en ganska vanlig syn, men att man gör det med helikopter är betydligt ovanligare. Det ska det nu bli ändring på.

– Man har en överblick som ingen annan plattform har, säger Markus Sammeli som jobbar inom polisflyget i Boden.

Helikoptern använder polisen i vanliga fall när det handlar om räddningsarbete eller när man söker efter försvunna människor. Men nu ska man även använda helikopter vid mer alldagliga polisiära ärenden. Något som man på sikt tror kan skapa en trygghet för invånarna.

– Helikopter är ett jättebra hjälpmedel. Utan den så hade ett handfull personer mist livet som vi har kunnat rädda tack vare helikopter, säger Markus Sammeli.

Johannes Gullbrand, SR Norrbotten
johannes.gullbrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".