Färre jordbruk minskar bidrag till bönder

Bönderna i skogslänen går miste om över 50 miljoner kronor i EU-stöd. Orsaken är att de producerar för lite mjölk. Ett resultat av alla nedlagda jordbruk.

Att jordbrukarna i Norrland och i Svealands glesbygder inte längre producerar den mängd mjölk som EU:s nationella stöd är beräknat på innebär att mjölkbönderna i området gick miste om 46 miljoner kronor under 2007 och en bra bit över 50 miljoner kronor förra året.

Pengar som återgår till EU. Pengar som mer än någonsin behövs för att stötta de mjölkproducenter som ekonomiskt går på knäna.

--Den ekonomiska situationen för mjölkbönderna i skogslänen är mycket allvarlig. Görs inget snabbt för att lösa den oacceptabla situationen kommer vi att få uppleva att mjölkgårdarna avvecklas i en allt snabbare takt, konstaterar Per Åsling, ordförande för mejeriföretaget Milko.

Utslagningen av mjölkgårdar i Norrland sker i en rasande snabb takt. Vissa områden i glesbygden är redan döda. Där finns inga betande mjölkkor längre.

– På många håll i Norrland har det blivit så glest mellan gårdarna att det inte längre är lönsamt att hämta mjölken och det finns dessutom ingen mjölkbonde i närheten att samarbeta med vilket gör att maskinkostnaderna blir orimligt höga, konstaterar Ulric Isacsson, ordförande i LRF:s Norrlandsgrupp.

Det finns cirka 1 500 mjölkbönder i skogslänen som främst levererar mjölk till Norrmejerier och Milko.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".