Stora satsningar på handeln i Boden

I tider av ekonomisk osäkerhet och lågkonjunktur det många företag som drar i handbromsen och lägger satsningar på is. Men i Boden byggs det just nu som aldrig förr. Bland annat, en ny galleria, ett nytt handelsområde och hotellet Bodensia renoveras och byggs ut för nästan hundra miljoner kronor.

Enligt Bodens kommunalråd Olle Lindström (M) verkar kommunen klara sig bra lågkonjunktur och bistra tider i världsekonomin. Knappt några varsel och satsningarna på handeln fortsätter som planerat.

– Företagen är väldigt positiva och ett flertal av de redan etablerade företagen vill utveckla, bygga nytt och bygga ut. Det investeras. Det blir ny handel och tjänstesektorn ökar, så det känns jättebra, säger Olle Lindström.

Att det satsas i Boden kanske kan det bero på att företagsklimatet tycks vara väldigt bra. Kommunen lyckas placera sig högt på olika listor över Sveriges bästa företagsklimat. Nu senast i Forum för småföretagsforsknings undersökning där Boden ligger på plats sju av 290 kommuner. Det kan jämföras med Kiruna som hamnade på en 279 plats i samma undersökning. Olle Lindström tror att det betyder mycket när företag letar etableringsorter.

– Det har vi märkt. Redan när vi klättrade från 230 plats, 2003, till en 130 och ner till en 64 plats så började företag höra av sig. Det kan vara så lite som behövs, säger han.

På ett område, ett stenkast från centrala Boden, planeras ett nytt stort handelsområde. En stor kedja har redan öppnat, en tysk matkedja börjar snart bygga och ytterligare två kedjor till är på gång. Olle Lindström vill dock inte nämna några namn än.

– En kedja är en av de större. Den andra är mindre, men ändå ganska många anställda. Det blir ett fint handelsområde vid sidan om centrum och det vi har efter Lulevägen, säger han.

Jon Hedström, SR Norrbotten
jon.hedstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".