Svenska hushåll får allt mer skulder

Hushållens skuldsättning ökar och allt färre personer står för allt större skulder. Det här framgår av en rapport från Konsumentverket. Hushållens skulder i mars i år uppgick till 1 343 miljarder kronor. Det är en ökning med 25 miljarder kronor, jämfört med samma tid förra året. Även skuldkvoten, det vill säga skulderna i förhållande till disponibel inkomst, har ökat kraftigt under de senaste åren. Skuldkvoten är nu uppe i 115%.
I rapporten som presenterats av Konsumentverket ingår en förstudie med djupintervjuer av överskuldsatta, alltså personer som helt tappat kontrollen över sina skulder. Skulder måste åtgärdas snabbt Dan Jerring vid Kronofogdemyndigheten i Göteborg säger att de överskuldsatta som deltagit i studien har blivit "evighetsgäldenärer". Alltså personer som aldrig kommer kunna betala tillbaka sina skulder. Enligt Dan Jerring kan också överskuldsättningen, alltså när skulderna blir ohanterliga och man riskerar att bli evighetskund hos kronofogden, drabba vem som helst. - Visserligen är näringsidkare och tidigare näringsidkare den enskilt största gruppen av de som har betalningsproblem, men alla hushåll med små ekonomiska marginaler är i riskzonen. När man hamnar i en skuldsituation gäller det att man handlar snabbt, säger Dan Jerring.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".