Roger Suup (S) ordförande för barn och utbildningsnämnden i Kiruna. Foto: Magdalena Martinsson
Kiruna

Skolutredning efter brand

Elever och lärare från den nedbrunna Lomboloskolan i Kiruna får vänta till försommaren på besked om skolan ska byggas upp igen. Kommunen startar nu en utredning om alla skolor i Kiruna inför beslutet. En anledning är att gruvbrytningen snart kommer att påverka två skolbyggnader.

Tomten med Lomboloskolans ruiner ligger sisådär 50 år från sprickzon. Grannskolan Bolagsskolan däremot hamnar i vägen för gruvan inom några år och gymnasiet är i riskzon 2013.

– Det är oerhört viktigt att ha ett långt tidsperspektiv och att beakta LKAB:s gruvbrytning och vilken påverkan den kan ha på vår skolverksamhet, säger Roger Suup (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Utredarna ska analysera om det på grund av sprickbildningen i Kiruna är lämpligt att bygga upp Lomboloskolan eller inte.

Samtidigt blir barnen i Kiruna lite färre framöver och i höstas flaggade kommunledningen för att en skola borde sparas bort. Beslut om Lomboloskolan väntas senast i juni. 

Men Lomboloskolans lärare har redan krävt ett slut på den provisoriska lösningen, att de är utspridda på olika skolor runt om i Kiruna. Är det rimligt att ni utreder fram till slutet av april?

– Det vi gör är en snabbutredning. Jag tror att alla har förståelse för att om ska man hinna ta hänsyn till olika faktorer så tar det tid att få fram underlag och att sen värdera det i slutändan, säger Roger Suup. 

En nybyggnad kan ta två år. Skolchef Peter Nordmark jobbar på en lösning för Lombolobarnen till höstterminen. Han har tittat på LKAB:s fastigheter på gamla jägarskoleområdet. 

– Vi kommer att titta närmare på det och se vilka kostnader det medför och vilka konsekvenser det får. Ett faktum är att det ligger ganska långt från Lomboloområdet, på andra sidan staden, säger Peter Nordmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".