Marcela Sylvander, informationschef Boliden

Inga fler neddragningar vid Boliden

Trots det svaga bokslutet för fjolårets sista kvartal planerar gruvföretaget Boliden inte för några fler neddragningar i sin verksamhet. Gruvan i Aitik utanför Gällivare är Bolidens största koppargruva och investeringarna där fortsätter helt enligt tidigare planer.

I december gjorde Boliden neddragningar i produktionen vid sina smältverk i både Finland och Sverige. Strax efter årsskiftet kom bokslutet för sista kvartalet 2008, som redovisar en förlust efter finansnetto på 566 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 509 miljoner kronor motsvarande period året innan.

Trots det svaga bokslutet planerar gruvföretaget inte för några fler neddragninar.

– Så som marknaden ser ut nu, i dag, så har vi inga ytterligare planer. Men det säger ju inte att om vi får ett ytterligare försämrat läge så kan vi naturligtvis inte utesluta ytterligare produktionsneddragningar, säger Marcela Sylvander, som är informationschef vid Boliden.

Trots lägre metallpriser och ett svagt bokslut fortsätter investeringarna i koppargruvan Aitik utanför Gällivare på drygt 5,2 miljarder kronor i oförminskad takt.

– Vi har valt att satsa på Aitik och då håller vi igen på andra eventuella investeringar vi hade tänkt, säger Marcela Sylvander.

Produktionen i Aitik ska fördubblas till 36 miljoner ton malm per år och den ska vara igång 2010.

Enligt Marcela Sylvander är ljuspunkten, trots låga metallpriser och en negativ kvartalsrapport, att produktionen i gruvorna fortsätter.

– Det vi konstaterar, som marknaden kanske också konstaterade i samband med att vi släppte bokslutet, var ju att våran produktion, alltså givet de marknadsförutsättningar vi befinner oss i, har rullat på bra. Det är väl en ljusning om något för oss, men vi är väldigt beroenden av metallpriser och vi är väldigt beroende av valutakurser. Så där liksom alla andra får vi se hur det utvecklar sig, säger hon.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".