Porjus

Här finns företaget som expanderar

Porjusföretaget N67 Solar som gör solcellsmoduler anställer igen. Kring årsskiftet fick ett femtontal personer gå och flera anställda hade varslats, men nu har varslet tagits tillbaka och de flesta av de uppsagda har blivit anställda igen. Samtidigt planeras för ytterligare anställningar.

N67 Solar i Porjus gör solcellsmoduler som alstrar elström. Kunderna är stora anläggningar som finns utanför Sverige.

Före jul fick företaget en nergång och ett 25-tal anställda fick sluta. En av anledningarna till nergången var att företaget hade för dålig framförhållning med långa kontrakt. För brist på kunder är det inte enligt företaget. Men nu är det uppåt igen.

– Det som har hänt att vi har skrivit kontrakt igen och kunderna visar intresse och marknaden i Europa vaknar igen, säger Kristin Rödder, som är personalansvarig vid företaget.

Personal anställs och ytterligare anställningar kommer att göras i mitten av mars. Företaget har tagit lärdom av nergången och kommer också att arbeta för att få längre kontrakt.

– Helt klart har vi tagit lärdom av tiden. Nu satsar vi mer på att få långa kontrakt. Just nu är vd:n i Italien och signerar kontrakt, säger Kristin Rödder.

Hur ser framtiden ut för N67 Solar?

– Den ser ljus ut. Vi tror att det är rätt produkt och marknaden är rätt, säger hon med ett lättat uttryck.

Nu ska ytterligare personal anställas, hur lätt är det att få tag i kompetent personal till Porjus?

– I Porjus finns det inte så mycket personal att tillgå, men vi ligger mitt mellan Jokkmokk och Gällivare så vi tycker att vårt rekryteringsområde är stort, konstaterar Kristin Rödder.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".