Talltita som håller koll på miljön.

Miljöövervakning med hjälp av fåglar

För de flesta av Norrbottens fågelarter i jordbruklandskapet, skogen och på kalfjället har utvecklingen under de senaste åren varit stabil. Däremot har fjällbjörkskogens fågelarter minskat. Det konstateras i en rapport från länsstyrelsen.

Länsstyrelsen använder sig av fåglar för att följa miljötillståndet i länet. Fåglarna fungerar som indikatorer på den biologisk mångfalden i stort eftersom fågelrikedom har en god koppling till rikedom av även andra organismer.

Fågeldata är idag i princip de enda tillgängliga data som beskriver utvecklingen hos den biologiska mångfalden i länet. Fågelövervakningen har, än så länge, pågått en förhållandevis kort tid. Tolkningen av resultaten ska därför göras med försiktighet.

I en rapport från länsstyrelsen presenteras resultat från senaste årens, 1998-2007, miljöövervakning av länets fåglar. Rapporten bygger på data från Svensk Fågeltaxering, ett nationellt övervakningsprogram som drivs vid Lunds universitet.

Programmet ingår i Naturvårdsverkets och Länsstyrelsens miljöövervakningssystem. Bakom resultaten ligger en mycket stor insats av ornitologer som på sin fritid bidrar med att inventera.

Uppgiften är att bevaka förändringar i de svenska fågelarternas häckande bestånd så att eventuella oroväckande tendenser kan upptäckas i tid.

Länsstyrelsen bedriver även ett miljöövervakningsprogram där man följer fågellivet i jordbrukslandskapet. Inom närmaste åren kommer även en kustfågelövervakning att startas för att följa skärgårdslandskapet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".