Kristina Sandström är konsulent på Norrbottens länsbibliotek. Foto: Jon Hedström/SR Norrbotten.

Biblioteken satsar på webben

Biblioteken i Norrbotten satsar i år stort på sin gemensamma webbsida, som erbjuder en rad nya funktioner och tjänster. Allt du behöver är ett lånekort.

På sidan finns information som Google eller andra sökmotorer inte hittar. Du kan läsa elektroniska böcker, lyssna på ljudböcker, få boktips, läsa artiklar från svenska tidningar och magasin och söka i digitala uppslagsverk och arkiv. Kristina Sandström är konsulent på Norrbottens länsbibliotek.

– Vi tycker att det här är en utmärkt tjänst att kunna erbjuda alla norrbottningar, oavsett var man befinner sig, säger Kristina Sandström.

Webbsidan Bibblo.se är ett samarbete mellan biblioteken i Norrbotten som har skrivit kontrakt med olika företag för att kunna erbjuda de här tjänsterna. När det gäller de elektroniska böckerna så är det ett företag som heter Elib som levererar böckerna och de har i sin tur kontrakt med förlagen.

Totalt kostar satsningen 400 000 kronor för 2009. Tanken är att alla tjänster ska finnas även efter årets slut.

– De finns nu och kommer att finnas i framtiden, och det finns när du vill på nätet, säger Kristina Sandström.

Under 2008 besökte nästan 200 000 människor Bibblo.se.

Jon Hedström, SR Norrbotten
jon.hedstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".