Inga vägar till Keinovuopio

Den trettio år gamla gångbron över gränsälven vid Keinovuopio i Kiruna kommun håller på att rasa. Bron som leder till Finland är bybornas enda möjlighet att ta sig nånstans, eftersom det inte finns några andra vägar från byn.
De elva byborna i Keinovuopio har motionerat till Kirunas kommunfullmäktige om att de vill att en bilbro ska byggas. Då skulle de slippa ha sina bilar på andra sidan gångbron i Finland, som läget är nu. -Kommunen har inga pengar till brobyggen och ska inte satsa på den här typen av broar enligt kommunallagen, säger kommunalrådet Lars Törnman, Kirunapartiet, till Radio Norrbotten. Han menar att Länsstyrelsen som byggde bron på 1970-talet är ansvarig för bron. Lars Törnman tror att det enda sättet att få en bilbro till Keinovuopio vore att privata företag byggde den, och då krävs en morot. Det skulle kunna vara att området byggdes ut som fritidsområde med hotell och stugor, och att privata entreprenörer därmed skulle få en anledning att bekosta en bro.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".