Satsning på modersmål

Sveriges kommuner klarar inte av att ge lagstadgad modersmålsundervisning till elever med annat modersmål än svenska, det som tidigare kallades hemspråk. Kommunförbundet Norrbotten har i det uppmärksammade ”Modersmålsprojektet” inventerat situationen i länets kommuner och kan konstatera att det finns brister också i Norrbotten, brister som nu ska åtgärdas.

Ett problem både här och i andra län är att eleverna är spridda över stora områden och lärarna finns inte alltid där de behövs. I Norrbotten ska detta förbättras med en ny typ av distansundervisning och idag går startskottet genom konferensen ”Modersmål, kultur, identitet genom ett interaktivt lärande”.

Efter konferensen börjar utbildningen av lärare för den nya undervisningsmetoden och parallellt installeras 200 utrustningar runt om i länet.

Den nya metoden innebär att en kunnig modersmålslärare leder undervisningen från en plats och eleverna finns, tillsammans med lärare, i sina egna skolor på olika platser i länet. Elever och handledare har direktkontakt med modersmålsläraren under hela lektionen. Ljud och bild överförs via olika programvaror över bredbandsnätverket.

De första språken blir nordsamiska och ryska med Boden, Arvidsjaur och Luleå som pilotkommuner. Projektet följs med stort intresse av landets kommuner och Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".