Klart för ny järnväg i Kiruna

LKAB och Banverket är nu överens om ett avtal för en ny järnväg förbi Kiruna. Totalt 18 kilometer järnväg ska bilda en ny förbifart för att möjliggöra fortsatt gruvbrytning.

Den nya järnvägen ska tas i bruk 2012 och LKAB:s investering beräknas till totalt cirka 3 miljarder kronor. Projektet beräknas sysselsätta mellan 70 och 150 personer per år under fyra år och med start redan i vår, skriver LKAB och Banverket i ett gemensamt pressmeddelande.

LKAB står för den nivå som motsvarar den befintliga järnvägens funktioner. Banverket i sin tur står för uppgraderingar i samband med byggandet av den nya järnvägen.

Banverket bygger den nya järnvägen, broar och viadukter och LKAB bygger nya vägar, dammar inne på det egna industriområdet och företagets egna järnvägsanslutningar till den nya järnvägen.

Nuvarande järnväg kommer att påverkas av markdeformationer som gruvbrytningen orsakar, och därför anläggs det nya spåret bakom gruvberget Kiirunavaara.

Godstågen som idag kör genom Kiruna kommer med den nya järnvägen att passera utanför staden.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".