Vd:n Ola Johnsson nöjd med resultatet för 2008.

Historiskt bokslut för LKAB

LKAB:s vinst för 2008 blev drygt 10,3 miljarder kronor. Det är det högsta resultatet någonsin i bolagets historia. Styrelsen föreslår att utdelningen till ägaren, svenska staten, skall uppgå till 2,8 miljarder.

2008 var ett kanonår och vinsten den största i bolagets historia. Men det goda tog slut sista kvartalet, vilket innebar att LKAB tvingades bromsa produktionen. Pelletsverk ställdes, visstidsanställda fick inga förlängda kontrakt och entreprenörer blev överflödiga.

För att trygga fortsatt malmbrytning och tillverkning av järnmalmspellets måste LKAB bygga nya huvudnivåer i gruvorna i både Malmberget och Kiruna. Tillsammans med den nya järnvägen förbi Kiruna handlar det om investeringar på cirka 20 miljarder kronor de närmaste fem åren.

Under 2008 investerades 4,6 miljarder i bland annat nytt pelletsverk. Ersättning till Banverket för ny järnväg förbi Kiruna belastar dessutom resultatet med närmare två miljarder. Järnvägen ska börja byggas under 2009.

För närvarande är tre av LKAB:s sex pelletsverk är tagna ur drift. Rörelseresultatet för fjärde kvartalet 2008 minskade med 63 procent, och för första kvartalet 2009 är leveranserna låga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".