Kvällsvy över Arjeplog. Foto: Pressens bild.

Flyttbonus fick många att välja Arjeplog

För första gången på tolv år ökar befolkningen i Arjeplog, enligt aktuella siffror från SCB, Statistiska centralbyrån. Befolkningen ökade med 57 personer under förra året.

Kommunalrådet Bengt-Urban Fransson(S) i Arjeplog är positivt överraskad över befolkningsökningen.

- Det är oerhört positivt att vi nu för en gångs skull har positiva befolkningssiffror, säger han.

I april förra året togs beslutet om att ge en bonus på 25 000 kronor till dem som flyttade till Arjeplog under 2008. Det är ett försöksprojekt som ska pågå under tre år. Villkoret för att få hela bonusen är att personen ska bo kvar i kommunen under två år.

Bengt-Urban Fransson är säker på att bonuspengarna har haft en avgörande betydelse för befolkningsökningen.

- Jag är övertygad om att det här är effekten av den här välkomstbonusen som vi införde på försök nu från och med första november, säger han.

Hur mycket pengar blir det för varje person som flyttar in till kommunen?

- När man har räknat bort välkomstbonusen så rör det sig ändå om en nettovinst på 75 000 per person under de här två åren, så det är en bra affär för oss, svarar han.

Förhoppningarna fanns när bonusen infördes att fler skulle flytta till Arjeplog och det blev fler än man räknade med.

- Jag hade inte riktigt vågat hoppas på att intresset skulle vara så stort. I våra bästa stunder hade vi hoppats att vi skulle kunna åstadkomma en befolkningsökning på trettio personer. Det här är långt mycket bättre än vad vi hade hoppats på, säger Bengt-Urban Fransson.

Vet du att det är bonusen som gjort att folk har flyttat till Arjeplog?

- En del hade funderat på att flytta hem till Arjeplog och nu när det här med välkomstbonusen kom så var det detta som fick dem att ta sista steget. Och en del av dem som jag har träffat som bara rent allmänt har funderat på att flytta norrut så har det gjort att Arjeplog blev valet, svarar Bengt-Urban Fransson.

Maritha Mossberg SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".