Ny teknik ska provas i extrema miljöer

Ett experiment med ny digital teknik pågår inom rymden, gruvindustrin och turismen i Kiruna. Ny teknik ska provas i extrema miljöer.

– Kiruna och hela den regionen är otroligt spännande. Det var därför vi fokuserade på den regionen för här finns flera exempel på extrema miljöer, rymden, gruvan och Icehotel med en extrem miljö, säger projektledaren Mikael Wiberg.

I Köpenhamn ska Icehotel uppföras med digital teknik utan att för den skull förstöra idén att besöka Jukkasjärvi i verkligheten.

– Och här jobbar vi med Icehotels miljö i Köpenhamn i att bygga en miljö där själva väggmaterialet också är digitalt, med hjälp av pixelteknik, säger han.

Rymdfärder ska kunna följas från Esrange av besökare via en bildskärm.

I LKAB:s gruva i Kiruna planeras laserskanner som monteras på bandtransportörer på 500 ställen i gruvan. Skannern ska läsa av malmflödet så inte främmande föremål skadar transportbandet.

Projektet pågår i två år och kostar totalt 6,2 miljoner kronor, varav två miljoner i EU-stöd. Och projektet innebär flera nya arbetstillfällen.

– Det är lovat ungefär ett 20-tal arbetstillfällen när vi sökte projektet och det var vad vi såg framför oss. Men jag skulle kunna tro att det kan handla om ungefär 100 arbetstillfällen när vi är färdiga om två år, i Kiruna plus de verksamheter som ska fungera som underleverantörer till de här verksamheterna, förklarar han.

Ett annat mål med projektet är att göra Kiruna och de extrema miljöerna synliga i Sverige och internationellt.

– En effekt är också att man för ut regionen på en nationell och internationell synbar arena, säger Mikael Wiberg.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".