Emelie Ekersund

Färre fuskar vid LTU

Under 2007 blev 8 studenter avstängda från Luleå Tekniska Universitet, LTU, i fjol bara hälften så många - tvärtemot rikssnittet. I resten av landet gick antalet avstängningar upp med 22 procent under 2008.

Alf Grafström är universitetsjurist på LTU och sitter i disciplinnämnden som utreder studenter som missköter sig, han tror att minskningen av avstängningar vid LTU bland annat beror på bättre information.

--Det är svårt att sia om, men om man vill se det positivt så tror jag det har att göra med att vi sen några år tillbaka genomfört rätt intensiva utbildningsinsatser till alla nya studenter.

Plagiatfusk

Den främsta orsaken till att studenter stängs av från LTU är plagiatfusk, alltså att man kopierar och använder sig av någon annans material på ett felaktigt sätt. Det kan röra sig om att man till exempel kopierar en gammal uppsats och uppger att man själv skrivit den. På LTU har man infört ett elektroniskt verktyg för att lättare upptäcka plagieringsfusket, något som Alf Grafström ser som ytterligare en anledning till att färre vågar fuska.

Men kan det inte vara skolan som blivit sämre på att upptäcka fusk, istället för att färre fuskar?

--Jag tror inte man ska överdriva det här, det är nog snarare så att det pendlar hit och dit från år till år, och nu är det lite neråt, säger Alf Grafström.

Nästan 400 avstängningar

I fjol var det 398 personer som stängdes av från sina universitetsutbildningar i Sverige, 88 personer fler än 2007, enligt en undersökning från Sveriges Radio Östergötland.

En avstängning varar oftast i omkring 2 månader och som mest i sex månader, vilket innebär att studenten under den tiden inte får sin utbildning och kan få problem med att få studiemedel.

Inte rädd att åka fast

Emelie Ekersund studerar på ekonomprogrammet vid LTU, för henne är risken att åka fast inte en orsak till att inte fuska.

– Man studerar ju för att lära sig något, säger hon.

Torsten Gabrielsson, SR Norrbotten
Torsten.Gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".