Oenighet om brandflyget

Från och med i år finns det inget brandflyg i Norrbotten. Medelhavsklimatet som råder i Sverige just nu har medfört att de varit eldningsförbud i stora delar av landet, trots det så har det brunnit gräs och skogsbränder i framför allt norra delarna av landet.
I Sundsvall och Umeå har kommunen valt att stå för kostnaderna för ett brandflyg, men än så länge har inget sådant beslut tagits i Norrbotten. Staten har bestämt att skogsägare, försäkringsbolag och kommunerna i ska stå för kostnaderna. Skogägarna anser att allemansrätten gäller och därför borde staten ta sitt ansvar och bekosta brandflyget. Lennart Larsson, Projektledare vid Räddningsverket i Karlstad, menar i sin tur att brandflyget varit en service som funnits i över 40 år men som staten inte längre kan bekosta. - Lagstiftningen är tydlig när det gäller ansvarsfrågan, det är ägaren som ska ta ansvar för sin egendom. - När det gäller allemansrätten, är människor som vistas i skogen en stor orsak till att bränder uppstår, men samtidigt är de också de största upptäckarna av skogsbränder, säger Lennart Larsson vidare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".